Biografie

Als jong meisje uit Rosmalen vond ik al dat er niets leukers was dan voor publiek te staan. Of het nu met een gek nummer tijdens een bonte avond was, de schoolmusical (waarin ik overigens nooit een zangrol kreeg) , een ijsshow van de kunstschaatsclub waar ik bij zat, ik deed mee. Als kind kreeg ik vaak te horen dat ik een mooie stem had en dat ik daar iets mee moest doen. Mijn eerste idee was zingen in een koor. Mijn moeder adviseerde de Schola (voluit : De Schola Cantorum die Sangeren Onser Liever Vrouwen der kathedrale basiliek van Sint Jan te ‘s-Hertogenbosch) Daar gingen ze namelijk op een goede manier met stemmen om. Je kreeg de basisbeginselen van een lage ademhaling en je leerde dat je niet alleen knoerthard hoefde te zingen. Voor je muzikale ontwikkeling was het ook erg goed dat er meerstemmig werd gezongen, soms meer dan 8 stemmig, en uit diverse tijdperiodes. Van muziek uit de middeleeuwen tot hedendaags.

Door deze gezonde basis kon ik op mijn 17de dan ook vol enthousiasme als onbeschreven blad beginnen aan de vooropleiding zang aan het Tilburgs Conservatorium. Helaas leerde ik behalve de muziektheorie niet veel nieuws. Het gevolg was dat ik naar Maastricht verhuisde om daar eindelijk te leren zingen. Jaren van zoeken naar de juiste techniek waren het gevolg van deze stap. De liefde voor de theaterbühne werd zeker in het Limburgse geboren. Als student mee mogen werken aan professionele opera/operette producties is fantastisch. Maar het zingen ging nog steeds niet zoals ik vond dat het moest kunnen. Vandaar na een aantal jaren de overstap naar Den Haag. Uiteindelijk daar, dankzij Marianne Dieleman en Meinard Kraak, heb ik weer plezier en zelfvertrouwen in mijn zingen gekregen.

Na mijn afstuderen had ik de eer ook les te krijgen van professor Horst Günter in Freiburg. Maar bovenal was Pieter van de Berg degene die mij leerde dat het vaak om kleine dingen (fliestertjes) gaat om je hele lijf op de juiste manier te gebruiken om goed te zingen! Daar pluk ik nog dagelijks de vruchten van. En al is een internationale carrière er niet van gekomen, als pedagoog en dirigent en (op bescheiden schaal) zelf zingend heb ik mijn plek absoluut gevonden!