Longproblemen (Covid-19)

Je hoort en leest in de media nog steeds over Covid_19 en ademproblemen. Het is een prima methode gebleken om door zangles te nemen je ademproblemen te verbeteren. Ook mensen die stotteren kunnen voordeel hebben van zangles. Mensen die dat doen stotteren namelijk niet als ze zingen. Dat komt mede doordat je dan op een andere manier met je middenrif werkt. Daarnaast is het natuurlijk zo dat zingen gewoon ook erg leuk is om te doen.

In al die jaren dat ik zangles geef ben ik de meest uiteenlopende vragen tegen gekomen. Mensen willen zelfverzekerder worden, hun spreekstem verbeteren in verband met het spreken voor grote groepen of gewoon lekker willen zingen, hetzij in koorverband, bandje of gewoon voor zichzelf. Soms zijn er mensen die ook ècht een fysieke vraag hebben; Ze hebben beperkte longinhoud (soms zelfs maar 1 long) of ze hebben ademproblemen die terug te voeren zijn op verkeerd gebruik van hun middenrif.

Nu zal ik mezelf nóóit therapeut noemen maar als zangpedagoog weet ik natuurlijk àlles over de ademhaling. Aan de ademhaling werken door middel van zangles is vooral erg leuk. Niet alleen oefeningen maar ook trainen door middel van het zingen van muziek. Het gevolg daarvan is dat mensen vaker oefenen en zo sneller verbetering zien. Meer controle en dus ook beheersing van het middenrif en de ademhaling. Mensen staan vaak zelf versteld van het resultaat.

Het zit hem vaak niet in het verbeteren van de longinhoud maar vooral in het omgaan met de lucht die je ter beschikking hebt. En dàt maakt voor vele het verschil.

Heb je problemen met je adem, bel of mail me voor het maken van een vrijblijvende afspraak zodat je zelf kunt ervaren wat zingen voor de adem doet.