Dirigente

Zo is het dirigeren er ook langzaam bijgekomen. Intussen dirigeer ik al ruim 32 jaar koren. De stijlen van koren die ik heb gedirigeerd variëren van Operette Vereniging tot Barber shop. Om nog beter te kunnen functioneren als dirigent èn om in staat te zijn daarbij ook instrumentalisten te kunnen dirigeren heb ik ook privélessen orkestdirectie gevolgd. Er is namelijk verschil in het dirigeren van zangers en orkesten. Daarnaast vind ik dat, ook al ben je koordirigent, je ook in staat moet zijn ensembles erbij te kunnen dirigeren. Het komt nu eenmaal weleens voor dat een koor door een (amateur)orkest of ensemble wordt begeleid en dan wordt van de koordirigent ook verwacht de instrumentalisten professioneel te kunnen leiden.

Voor de coronapandemie was ik begonnen om met een aantal mensen met geheugen problemen (dementie, Alzheimer, Parkinson) in een koor te zingen. Een écht koor met inzingen, dirigeren, letten op dynamiek etc. Zeker ook mensen met aan Parkinson gerelateerde geheugen problemen vonden dit super.

De muziekkeuze liet ik voor een deel aan de mensen zelf over. Dat gaf een zeer gevarieerd repertoire. Van oud Hollands, de Beatles, Dean Martin, Duitse volksmuziek tot frans-talige liedjes. Als ik er muziek van kon vinden dan was het goed; soms zelf begeleidend, soms karaoke via You Tube. Kerst 2019 was ons eerste optreden voor eigen publiek. Kerstliedjes (en begeleiding door een echte pianist) zorgden voor een onvergetelijke meezing-middag. Het is ontzettend jammer dat COVID-19 ervoor heeft gezorgd dat we niet meer samen kunnen zingen.

Bij de zangers van Sint Frans in Venray leid ik al ruim 5 jaar de koorschool. De koorleden krijgen iedere dinsdag in de Galmhut zangles en stemvorming alsook begeleiding met de koorstukken zodat ze in het koor op de repetitieavond fijner en beter kunnen zingen. Dit gaat in goede samenwerking met de dirigent van het koor. En soms vervang ik de dirigent als hij niet kan of achter het orgel moet plaatsnemen. Een perfecte combinatie van zowel lesgeven als dirigeren! Met de Zangers van Sint Frans was 2022 een bijzonder jaar. Een reis naar Italië met zingen in een hoogmis in Florence als bedoeld hoogtepunt.

Sinds de oprichting 7 jaar geleden ben ik de dirigent van het Gay-mannenkoor Mannenakkoord. Dit koor voor homo- en bi mannen repeteerd ieder 1e,3e en 4e woensdag van de maand in het COC gebouw pand 54 in Eindhoven. Ze treden meestal 4 à 5 keer per jaar op. Vaak in verzorgingstehuizen in het kader van de Roze Loper. Maar koorfestivals als bijvoorbeeld Rooi vol koren in St. Oedenrode worden ook met enthausiasme bezocht. De mannen van het Mannenakkoord vertrekken in juni van dit jaar ook naar Italië. Onze eerste koorreis! We treden op in Bologna tijdens het Various Voices Festival. Een evenement met gay-koren vanuit de gehele wereld.

Sinds kort is er een nieuw koor bijgekomen. En wel Gospel -en Pop koor Love4Music. Iedere vrijdagavond repeteren we in de koorkamer van de Lambertuskerk in Veghel. Gemiddeld 1 keer per maand wordt op de zaterdagavond de mis opgeluisterd. Het koor bestaat momenteel uit 15 leden die 4, 5 stemmig zingen.

De koren op een rij met link naar hun website:

De Zangers van St Frans in Venray.

Eindhovens gay mannenkoor Mannenakkoord.

Popkoor Vivace in Zijtaart.

Gospel-en popkoor Love4Music.